Tütün her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,3 milyonu ise sigara içmeyenlerin pasif sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklanmaktadır.
Sigara tüketimi, başta akciğerler olmak üzere vücudun tüm organlarını olumsuz etkiler ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sigara dumanı 5000'den fazla tehlikeli ve kanserojen madde içerir. Bazıları tütünde doğal olarak bulunur, bazıları ise tütünün sigaraya dönüştürülmesi sırasında oluşur. Sigara, en yaygın olarak kullanılan tütün türüdür. Ancak tütün birçok farklı biçimde tüketilebilir. Bunlara puro, pipo, nargile gibi dumansız tütün ürünleri de dahildir. Tütünün her türü bağımlılık yapar ve kansere neden olur; dolayısıyla tütün kullanmanın güvenli bir yolu yoktur.
Sigaradaki zararlı maddelerden en az 70 tanesinin kansere yol açtığını bilinmektedir. Bu kanser türlerinden başlıcaları akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, barsak, rahim ağzı, mesane, böbrek, karaciğer ve pankreas kanseridir.
Düzenli sigara içen bireylerde nefes darlığı, kronik öksürük ve balgam şikâyetlerine sıklıkla rastlanır. Sigara içmek akciğerlere zarar vererek bronşit ve amfizem adı verilen ilerleyici nefes darlığı ve ölüme yol açan hastalıklara neden olabilmektedir. Sigara içen insanlarda daha sık akciğer ltihaplanması meydana gelmektedir.
Sigara kan damarlarında kan akışını engelleyen zararlı plak oluşumu ve damar tıkanıklığı yaparak kalp ve damar hastalıklarına da neden olmaktadır. Kalp krizi, yüksek tansiyon, felç, beyin kanaması ve bacak damarlarındaki tıkanıklıkların en önemli nedenlerinden biridir. Sigara tüketen kişilerin şeker hastalığına yakalanma olasılıkları tüketmeyenlere oranla daha yüksek olmaktadır. Ayrıca hem erkeklerin hem de kadınların doğurganlığını azaltabilmektedir. Özellikle erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilmektedir.
Sigaranın tüm vücut sistemlerini etkileyen daha pek çok zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle sigara içiyorsanız sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey sigarayı tamamen bırakmaktır. Sigaranın içindeki nikotin denilen madde, oldukça yüksek oranda bağımlılık yapan bir kimyasaldır. Sigara içen çoğu insan sigarayı bırakmak istemesine rağmen çoğu zaman nikotin bağımlılığı nedeniyle içmeye devam etmektedir. Sigara içen insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için uzun yıllardır çiğneme tabletleri, bantlar ve ağızdan ilaç tedavileri ile nikotin yerine koyma tedavileri güvenle kullanılmaktadır. Bu şekilde insanların nikotin yoksunluk belirtileriyle baş etmelerine yardımcı olunmaktadır. Sigarayı bırakmanın çok kolay almadığını tahmin edebiliyoruz. Önce kendinize inanarak sonrasında sigara bırakma polikliniklerinden destek alarak bunu birlikte başarabilmemiz mümkün.